viaplay

Hilma väritti maailman

Lasse Hallströmin uutuuselokuva Hilma kuljettaa katsojat aikaan, jolloin taidetta katsottiin eri silmin. – Elokuvaa tehdessä opimme, että Hilma lisäsi väriä maailmaan ja loi jotain aivan uutta, näyttelijä Adam Lundgren kertoo.

Valkoiset liinat pyöreillä pöydillä, kehystetyt seinämaalaukset, kullatut paneloinnit ja loisteliaat kattokruunut. Tukholman Operakällaren-ravintolaan astuessa tuntuu kuin olisi matkustanut sata vuotta ajassa taaksepäin. Viime vuosisadan vaihteessa näissä tiloissa käyskentelivät taiteilijat kuten Anders Zorn ja Albert Engström. He kohottivat maljoja, riitelivät, pönkittivät ja murskasivat toistensa egoja – taidemaailman keskiössä olivat miehet.

Tuolloin Hilma af Klint pysytteli kaukana Operakällaren-ravintolan hälinästä. Tänä päivänä, lähes 80 vuotta kuolemansa jälkeen, Hilma af Klint on yksi suurimmista ruotsalaisista taiteilijoista.

– Olemme joutuneet tarkastelemaan historiaa uudelleen sen kysymyksen pohjalta, kuka oli abstraktin taiteen pioneeri. On helppoa ajatella, että meitä ennen eläneet ihmiset kävelivät vain mustavalkoisessa maailmassa, Adam Lundgren kertoo.

– Se tapa, jolla Hilma Af Klint käytti värejä, ei ole ensimmäisenä mieleen tuleva asia, kun ajatellaan sen ajan (1800-luvun jälkipuoliskon ja 1900-luvun alun) taidetta.

Adam Lundgren näyttelee elokuvassa Hilma af Klintin veljeä Gustaf af Klintiä. Sisarusten suhdetta käydään läpi 1800-luvun jälkipuoliskolta aina 1900-luvulle asti. Tuolloin näkemys taiteesta muuttui radikaalisti, modernismista tuli vallitseva taidesuuntaus ja taiteen kentällä otettiin ensimmäiset askeleet kohti naisten tunnustettua asemaa taiteen tekijöinä.

Hilma af Klintin lahjakkuudesta huolimatta veli Gustaf af Klint ei koskaan päässyt kokemaan sisarensa läpimurtoa.

Adam-Lundgren-Hilma-Viaplay-600x340.png

Adam Lundgren näyttelee Hilma af Klintin veljeä uutuuselokuvassa Hilma.

– Elokuvassa nähdään, miten upeilla väreillä Hilma af Klint työskenteli. Hän oli uskomattoman moderni niin taiteessaan kuin teoissaankin, Lundgren kertoo.

Vaikka Lundgren ei tunnustaudu taidefanaatikoksi, hän myöntää, että viime vuosisadan taidemaailmaa ympäröi tietynlainen lumous.

– Olisi ollut hienoa asua tuolloin Pariisissa. Kaupunki on ollut taiteen metropoli niin kauan. Kävin Prahassa viime kesänä ja myös siellä olisi ollut mielenkiintoista asua. Mutta Pariisi on erityinen. Sen asenteessa on enemmän “absinttia”!, hän nauraa.

– On tosin helppoa romantisoida aikakautta, jossa ei ole itse elänyt. Näin tekee myös päähenkilö Woody Allenin elokuvassa Midnight in Paris.

Hilma-elokuvan ensi-ilta 18.11.2022

Älä jätä väliin Hilma-elokuvan ensi-iltaa! Elokuva tutkii taiteilija Hilma af Klintin arvoituksellista elämää. Voit katsoa uutuuselokuvan Allente-sovelluksesta, Elisa Viihde Viaplaysta tai V Film Premiere -kanavalta.

hilma
Elisa Viihde Viaplay sisältyy tilaukseesi

Kaikki Elisa Viihde Viaplayn sarjat ja elokuvat sisältyvät seuraaviin kanavapaketteihin: Basic, Standard ja Premium. Voit katsoa Elisa Viihde Viaplayn sarjoja Allente-sovelluksesta, mutta osa sisällöistä on katsottavissa vain Elisa Viihde Viaplay-sovelluksesta. Rekisteröidy palvelun käyttäjäksi katsoaksesi kaikkia sisältöjä.

Allente-sovellus

Allente-sovellus kuuluu tilaukseesi! Allente-sovelluksesta pääset katsomaan tv-kanavia ja kaikkia tilaukseesi kuuluvia sisältöjä. Voit käyttää Allente-sovellusta tietokoneella, kännykällä ja tabletilla – kaikkialla EU:n alueella!